Choď na obsah Choď na menu
 


 

                                       1. STUPEŇ                        

 Oranžová - 1.stupeň -  Ide o búrky v ktorých sa už vyskytujú nebezpečné javy ktoré predstavujú zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity . V Búrkach ktoré predstavujú prvý stupeň nebezpečenstva sa vyskytujú prívalové zrážky a aj krupobitie prípadne silné nárazy vetra . 

Aktualizované : 6.05.2015 -> 15:00 hod. 

O búrkach môžete online diskutovať  tu

V PRÍPADE AKÝCHKOĽVEK POSTREHOV OHĽADNE POČASIA ALEBO STRÁNKY NÁS KONTAKTUJE NA E-MAILOVEJ ADRESE : burka.estranky@gmail.com 
 
 

►Poveternostná Situácia

Počasie na území Slovenska začne dňa 6.5.2015 ovplyvňovať slabnúci studený front, pred ním k nám vrcholí prílev teplého a vlhkého vzduchu . 

 Výstražná predpoveď
Situácia na dnešný deň vyzerá pomerne komplikovane, nakoľko oblačnosti je menej, než pôvodne modely v týchto hodinách očakávali, preto nie je s určitosťou možné povedať, kde sa búrky budú vyskytovať prioritne . 
Očakávame však, že spočiatku sa budú viazať na oblasti hôr.

Predpoveď pre oblasť označenou oranžovou (1. stupeň)

V tejto oblasti vyzerajú byť podmienky najvýraznejšie a najpriaznivejšie pre vznik búrok, vzhľadom na zohľadnené parametre nie je možné vylúčiť búrky, ktoré môžu zodpovedať  Výstrežnému stupňu 2!. 

Vzhľadom však na komplikovanú situáciu, nie je možné vylúčiť prejavy búrok silnejšieho charakteru aj mimo označenú oblasť stupňom 1 (oranžová). 

V Búrkach očakávame predovšetkým :
Zvýšené poryvy vetra (do 20 m/s ojedinele aj viac)
Krúpy do 1/2 cm 
Výraznejšiu bleskovú aktivitu 
Zrážky do 20 mm .  



Predpoveď pre oblasť vyznačnú stupňom 0 (žltá)

V tejto oblasti modely vyznačujú síce pomerne dobré podmienky aj na výraznejšie prejavy búrok, problém však bude pravdepodobne v iniciovaní búrkovej činnosti, nakoľko studený front na naše územie dorazí oslabený, vo večerných hodinách však nie je možné vylúčiť výskyt silnejších prejavov búrok aj  v tejto oblasti . Búrka je však sama o sebe nebezpečným javom, preto nie je možné ignorovať a podceňovať ju! . 



V búrkach v tejto oblasti očakávame :
Poryvy vetra do 15 m/s (ojedinele aj viac)
Krúpy do 1cm

Miernejšiu bleskovú aktivitu 
Zrážky do 10 mm . 

 Vzhľadom na nejasnosť situácie však možno očakávať aj silnejšie prejavy búrok!                                                   
 

Stupeň nebezpečenstva 

all0v21c.jpg

 

 Platnosť javov 

Od 6.05.2015 - 15:00
Do 7.05.2015 - 00:01 hod. 


 

  Aktuálna situácia >>>

 

 Pravdepodobnosť búrok v perecentách

Ružová : <70% pravdepodobnosť búrok
Modrá  > 40% pravdepodobnosť búrok 

xcvv.jpg

 

 

 

Vysvetlenie farebnej stupnice z hornej mapky. 

 Žltá - nultý stupeň- Ide o bežné slabé búrky v ktorých sa nevyskytujú žiadne obzvlášť nebezpečné javy . Avšak -nebezpečenstvo zasiahnutia bleskom pri nedodržaní pravidiel je
vysoké . 

Búrky tohto tipu sa vyskytujú často . 

 Oranžová
 - 1.stupeň -  Ide o búrky v ktorých sa už vyskytujú nebezpečné javy ktoré predstavujú zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity . V Búrkach ktoré predstavujú prvý stupeň nebezpečenstva sa vyskytujú prívalové zrážky a aj krupobitie prípadne silné nárazy vetra . 

Búrky tohto tipu sa vyskytujú pomerne často 

 Červená - 2.stupeň  Ide o búrky v ktorých sa vyskytujú veľmi nebezpečné javy ktoré predstavujú vysoké až veľmi vysoké nebezpečenstvo pre ľudské aktvitiy . V búrkach sa vyskytujú silné prívalové lejaky silné krupobitie poprípade silné nárazy vetra . Je možnosť , že búrky môžu veľmi ojedinele dosiahnuť až extrémne prejavy.

Búrky tohto tipu sa vyskytujú niekoľko krát do roka (zriedkavejšie)
Fialová - 3.Stupeň  Ide o búrky v ktorých sa vyskytujú veľmi nebezpečné až extrémne nebezpečné javy ktoré predstavujú všeobecné veľké nebezpečenstvo . V búrkach sa vyskytujú mimoriadne silné lejaky , silné krupobitia ,mimoriadne silné nárazy vetra a tak isto aj extrémna blesková aktivita.
Spôsobujú pustošivé škody . 

Búrky tohto tipu sa vyskytujú veľmi zriedkavo  .

 

 

Podporte nás aj na facebooku stačí kliknúť len na ikonu " Páči sa mi to " ( platí len pre registrovaných alebo prihlásených na facebooku ) 

 

 

https://www.facebook.com/burkaestranky

V PRÍPADE AKÝCHKOĽVEK POSTREHOV OHĽADNE POČASIA ALEBO STRÁNKY NÁS KONTAKTUJE NA E-MAILOVEJ ADRESE : burka.estranky@gmail.com 


 * Upozornenie : Naše výstrahy sú len informačného charakteru . Oficiálne výstrahy vydáva Slovenský Hydrometeorologický ústav (SHMU .) * 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.